We wandelen de camping op en zijn even stil. Een prachtige ven met uitzicht op imposante bomen. Dit lijkt wel….Zweden? Noorwegen? De gastheer haalt ons al snel uit onze mijmeringen: Camping Aan de bosrand is oer-Gronings! Een nieuw avontuur tijdens onze rondrit deze zomer. Dit jaar gaat de SVR namelijk op ‘Tour du Boer’: we gaan op de koffie bij verschillende SVR campings. We spreken de eigenaren over hun passie voor de camping, de bezoekers en de gang van zaken. Dat levert mooie gesprekken op! De campings én de gesprekken delen we heel graag met u als donateur. Want inspiratie voor uw volgende kampeerbestemming is altijd welkom nietwaar? In de derde Tour du Boer spreken we Jacob van SVR camping Aan de bosrand in Zevenhuizen, Groningen. 

svr camping flonk aan de bosrand 01
Trotse eigenaar Jacob heet u van harte welkom! (op zijn klompen)
svr camping groningen aan de bosrand zevenhuizen

Camping Aan de bosrand Groningen

Op de grens van Friesland, Drenthe en Groningen vinden we, in de zomer verscholen achter de maisvelden, deze groene camping. Aan de bosrand heeft 40 kampeerplaatsen en voldoende verzorgd sanitair. Voor wie een nachtje zonder kampeermiddel op pad gaat is er een vakantiewoning. De ligging maakt dat Aan de bosrand een heel goede uitvalsbasis is om de omgeving te ontdekken, een dagje naar Assen, de stad Groningen of Drachten is namelijk zo geregeld. Maar ook fietsen en wandelen kan hier goed, u loopt vanaf de camping direct het bos in. Tenminste, als u zin heeft om van de camping af te gaan! Aan de bosrand is namelijk heel ruim opgezet, u vindt al snel een plaatsje tussen de bomen. Even de stoelen uitklappen en het genieten kan beginnen. Waarschijnlijk bent u er – net als wij tijdens ons bezoek- al snel achter dat hier een bijzondere sfeer hangt. Dat komt niet in de laatste plaats door onze gastheer: Jacob. 

camping zevenhuizen groningen
In de zomer ligt de camping verscholen achter het mais. (Bron: camping Aan de bosrand)
svr camping aan de bosrand groningen

Bijzonder sfeervol

Zoals bij veel SVR campings is de eigenaar een bekend gezicht voor zijn bezoekers. Met hart en ziel zet Jacob zich in voor deze bijzondere plek. De camping bestaat alweer 50 jaar, het was zelfs één van de eerste SVR campings in Nederland. De schoonvader van Jacob was in die tijd een groot voorvechter van kamperen bij de boer. Dat was in de jaren zeventig nog niet toegestaan, tot onvrede van veel boeren. Zij wilden graag het boerenleven delen met kamperende bezoekers (veelal uit de stad) en bovendien hadden zij zo een mooie bijverdienste. Vanuit die gedachte is de SVR opgericht en de familie Flonk heeft een grote bijdrage geleverd aan onze doelen. Met succes! Al die jaren is de camping met liefde gerund door de familie. Samen met zijn vrouw -de dochter van dhr Flonk- heeft Jacob enige jaren geleden besloten om de camping voort te zetten. Helaas moet hij haar missen – Frouktje overleed veel te jong. Toch gaat Jacob dapper door en hij betrekt haar nagedachtenis bij de camping. Dat doet hij op zijn eigen optimistische wijze en met de altijd aanwezige glimlach! 

Een belangrijk motto bij Aan de bosrand

Op klompen

Waarschijnlijk hóórt u Jacob voordat u hem ziet: hij loopt altijd op klompen. Hele bijzondere exemplaren met een eigen verhaal zelfs! Zo liep Jacob al meerdere keren een wandeltocht van 50 kilometer op zijn klompen voor een goed doel: de strijd tegen kanker. Op zijn eigen wijze vraagt hij om aandacht om deze ziekte de wereld uit te helpen. De grote boom bij de ingang is een verzamelplek voor de klompen die met pensioen mochten en dat is vaak reden voor een mooi gesprek. Loop voorbij deze boom en u komt in alweer een volgend opmerkelijk stukje van de camping: het kabouterpad. Een ‘magisch’ stukje bos waar we niet teveel over verklappen. Maar wanneer u denkt dat u stiekem bekeken wordt….dan kan dat kloppen. 

Door de ruime opzet wordt de camping ook bezocht door bijzondere groepen. Zo is er een jaarlijkse bijeenkomst van zendamateurs en ook een verzameling van klassieke pipowagens komt regelmatig het campingpad oprijden. Dat moet een mooi gezicht zijn! Veel kampeerders op camping Aan de bosrand komen weer eens terug, omdat een bezoek meestal naar meer smaakt. Dat is altijd een goed teken, vinden wij. 

svr camping vissen
De grote ven op de camping zorgt voor prachtige plaatjes. Vissen en zwemmen kan hier heerlijk.
kabouterpad camping groningen
Het kabouterpad is leuk voor kinderen - en stiekem ook voor volwassenen 😉
klompenboom
Klompen met een verhaal

Verse eitjes

Wordt u ‘s morgens wakker, wees dan niet verbaasd als er verse eitjes bij uw tent liggen. Jacob heeft een flinke ren met kippen en de eitjes deelt hij graag met de gasten. Heeft u na de maaltijd nog eten over, dan wijst hij u graag de weg naar de kippenren. De dieren smullen er van, er is minder afval en de eitjes zijn een fijne beloning. Zo denkt Jacob op verschillende manieren aan het op duurzame wijze runnen van de camping.

Vissen op de camping

SVR camping Aan de bosrand heeft een eigen visvijver waar u gerust uw hengel kunt uitgooien. Verschillende vissoorten zijn hier te vangen, waaronder karpers. In de zomer is dit trouwens ook heerlijk zwemwater! Wees gerust, de karpers blijven altijd op afstand 🙂  Op een mooie dag neemt u een verfrissende plons en ook kinderen kunnen zich hier uren vermaken. Wij zijn dit keer aan de kant gebleven – maar alleen het uitzicht over de groene bosrand met naaldbomen is al voldoende om uren te genieten in alle rust. In en rondom de vijver ziet u veel mooie bloemen en planten, maar ook prachtige insecten. Een wandelpad voert u langs het water en door het bos, echt een plekje om de tijd voor te nemen. 

Een authentiek detail, de camping is al 50 jaar aangesloten bij de SVR. Net zolang als de stichting bestaat!

Na geruime tijd op de camping te zijn gebleven, vertrekken wij weer naar Meerkerk. Onderweg zijn we in gedachten nog even bij Aan de bosrand. Een camping met een eigen verhaal, dat is het. Een bijzondere plek, door de groene en ruimtelijke ligging maar zeker ook door de betrokkenheid van Jacob en de sfeer die hij nastreeft. Groningse nuchterheid met een heel persoonlijk randje. We raden u aan om eens richting het Hoge Noorden te rijden en het zelf te ervaren. 

Meer informatie:

Camping Aan de bosrand (voorheen: camping Flonk)
Bremerweg 1
9354 VN Zevenhuizen

Telefoonnummer: 0594-631410
E-mailadres: campingaandebosrand@gmail.com

Website: http://www.aandebosrand.eu

SVR donateurs betalen het voordelige SVR tarief op deze én zo’n 2000 andere campings in Nederland en de rest van Europa. Word ook donateur voor € 10,00 per jaar, dat heeft u na een paar nachten al terugverdiend. Bovendien ontvangt u toegang tot de website met een overzicht van alle SVR campings, tweemaal per jaar een inspiratieboekje. U steunt hiermee de kleinschalige boerencampings.